logo
alt= alt= alt=

Leerplein voor professionals, cliënten, mantelzorgers, familie en vrijwilligers

Met alle veranderingen in de zorg krijgen mantelzorgers en zorgvrijwilligers een steeds grotere rol. Zorgcentra Meerlanden wil haar vrijwilligers aan zich binden door middel van aandacht, scholing en ondersteuning naar behoefte en daarnaast informatie aanbieden zodat zij hun werkzaamheden veilig en met plezier kunnen uitvoeren.

De waarde van vrijwilligers en mantelzorgers is groot, zij dragen bij aan het vergroten van het sociale netwerk en zelfredzaamheid van onze cliënten. Daarbij zorgen vrijwilligers voor het fysiek en mentaal beter voelen van onze cliënt en voorkomen van eenzaamheid. Verder zorgen vrijwilligers dat cliënten langer mee kunnen doen binnen onze samenleving en hierdoor minder vaak een beroep hoeft te worden gedaan op familie en/of professionals.De laatste tijd wordt zichtbaar dat vrijwilligerszorg steeds diverser wordt:
– van minder tot meer complexe ondersteuningsvragen
– van incidentele hulpvragen tot langdurige projecten
– van individuele tot groepsgerichte activiteiten
– van face-to-face tot digitaal contact

Ook is zichtbaar dat door de veranderingen in de zorg een groter beroep wordt gedaan op vrijwilligers. Om vrijwilligers te ondersteunen en te behouden wil Zorgcentra-Meerlanden haar vrijwilligers voorzien van scholing en coachen. Mogelijke invulling hiervoor zou kunnen zijn:

Het vrijwilligerscafé (Dit café richt zich op het geven van informatie over de verschillende aspecten van vrijwilligerswerk binnen Zorgcentra Meerlanden)
Thema avonden (Verdieping in een bepaald onderwerp waar de vrijwilliger mee te maken krijgt om de werkzaamheden beter uit te kunnen voeren), met als onderwerpen:
– Hoe houd ik de regie?
– Effectief communiceren
– Training assertiviteit
– Oriëntatie op vrijwilligerswerk
– Cursus zingeving
– Effectieve Feedback geven
– Grenzen stellen als vrijwilliger
– Omgaan met conflicten

Daarnaast is het waardevol om vrijwilligers trainingen aan te bieden met behulp van  e-learning modules. De reden om dit in te zetten kunnen de volgende zijn:
– De vrijwilliger kan de training volgen wanneer hij/zij hier tijd voor heeft en het uitkomt.
– Doordat de vrijwilliger de training alleen volgt kan hij/zij zelf het tempo en de focus bepalen. De vrijwilliger hoeft niet te wachten op anderen of juist op zijn tenen te lopen om het bij te houden.
– E-learning is heel geschikt om kennis over te brengen en vrijwilligers te laten reflecteren.
– Vrijwilligers kunnen meteen beginnen met een training als zij zich aanmelden.
– De verschillen in kennis en achtergrond van vrijwilligers zijn groot en dat kan lastig zijn in een gewone training. Door de e-learning te gebruiken sluit de kennis van de vrijwilligers beter op elkaar aan.
– In de e-learning wordt de inhoud levendig door filmpjes en oefeningen.

Het is ook mogelijk e-learning te combineren in een training/ praktijk.

  • Klik op de afbeelding om naar het leerplein te gaan

leerplein-zorgcentra-logo