Heeft u langdurend zorg nodig?
Laat ons zorgcentrum uw tweede thuis zijn
Als zelfstandig wonen niet meer haalbaar is en u door lichamelijke of geestelijke ongemakken uw eigen huis voorgoed moet verlaten, bieden wij u een tweede thuis. Een nieuwe plek om uw leven voort te zetten, zoveel mogelijk op de manier zoals u dat gewend was.
Uw woonomgeving en uw dagbesteding stemmen wij af op uw wensen en gebruiken. Wij houden rekening met uw leefstijl en achtergrond. Door een uitgebreid aanbod van persoonlijke verzorging, verpleging, begeleiding en behandeling ontvangt u de ondersteuning die u nodig heeft.
Twee woonvormen afhankelijk van uw zorgbehoefte
Wij hebben woonruimte voor twee verschillende behoeften in zorg, namelijk:
- zorg voor cliënten met lichamelijke beperkingen (afdeling somatiek)
- zorg voor cliënten met geestelijke beperkingen (afdeling PG)
Hoe kom ik in aanmerking voor wonen met zorg?
Om in aanmerking te komen voor een opname in ons zorgcentrum heeft u een indicatie nodig van het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg). Een indicatie kunt u aanvragen via uw huisarts of wijkverpleegkundige.
Op basis van uw situatie, lichamelijk en/of geestelijk, wordt u geïndiceerd voor een bepaalde hoeveelheid zorg. Daarna kunt u zich op onze wachtlijst plaatsen. Dit kunt u doen door contact op te nemen onze zorgbemiddelaar.
U kunt eventueel in overleg met onze zorgbemiddelaar een afspraak maken om uw situatie te bespreken.
Veelgestelde vragen over een zorgindicatie en de kosten in de zorg
-
Een zorgindicatie, wat is dat?
Om in aanmerking te komen voor zorg, heeft u een indicatie nodig vanuit de WLZ (Wet Langdurige Zorg) of vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) heeft u een “indicatie” nodig.
Een indicatie is een “toegangsbewijs” om bepaalde zorg of voorzieningen te krijgen. In de indicatie wordt opgenomen of u in aanmerking komt voor zorg, hulp of een WMO voorziening. Komt u in aanmerking, dan wordt ook de hoeveelheid hulp, de soort hulp en de duur van de hulp en/of voorziening bepaald.
-
Hoe lang moet ik wachten tot ik kan wonen in Zorgcentra Meerlanden?
Zorgcentra Meerlanden kan helaas niet aangegeven hoe lang het duurt voordat u bij ons kunt komen wonen. Dit is afhankelijk van de locatie, uw zorgzwaarte, maar ook van het aantal appartementen dat beschikbaar komt. Voor specifieke vragen kunt u contact op nemen met onze Zorgbemiddelaar op telefoonnummer: 085-2736399.
Bekijk ook de folder: U staat op een wachtlijst, wat betekent dat?
-
Hoe verloopt mijn zorgaanvraag?
De zorgaanvraag verloopt via het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ, www.ciz.nl). Het CIZ beoordeelt of u in aanmerking komt voor professionele zorg. Met het indicatiebesluit van de CIZ gaat u naar het Zorgkantoor in uw regio. Voor Zorgcentra Meerlanden is dat Zorgkantoor Zorg en Zekerheid.
U kunt bij het CIZ uw voorkeur voor een zorgorganisatie aangeven. Het Zorgkantoor stuurt uw indicatie vervolgens naar deze zorgorganisatie.
Zodra wij uw indicatie hebben ontvangen, neemt onze zorgbemiddelaar contact met u op. In overleg wordt dan plaatsing op onze wachtlijst met u besproken.
Opname geschiedt in overleg met de zorgbemiddelaar van Zorgcentra Meerlanden.
-
Kan Zorgcentra Meerlanden mijn was verzorgen als ik hier kom wonen?
Cliënten van Zorgcentra Meerlanden kunnen ervoor kiezen om familie voor de was te laten zorgen of dit uit te besteden aan Zorgcentra Meerlanden.
Indien u de was door Zorgcentra Meerlanden laat verzorgen, dient u alle kledingstukken te (laten) merken. Maar ook als familie voor de was zorgt, raden wij dit ten zeerste aan ter voorkoming van vermissing. Als uw wasmerkjes op zijn, kunt u bij de receptie weer nieuwe bestellen. Indien u uw was uitbesteed aan Zorgcentra Meerlanden kunt u voor in deze informatiemap zien wanneer/hoe vaak uw was opgehaald wordt en weer afgeleverd. Indien u een kledingstuk mist of heeft een kledingstuk door het wassen door Zorgcentra Meerlanden schade opgelopen, dan kunt u dit aan uw EVV/receptie/linnenkamer melden. Het zal worden geregistreerd, waarna naar een oplossing zal worden gezocht. Stoomgoed is altijd voor uw eigen rekening.
-
Kosten in de zorg
Kosten in de Zorg
De kosten hangen af van de zorg die u ontvangt .
Hier vindt u een overzicht van de wetgeving en bijkomende kosten in de zorg.Langdurige zorg (WLZ)
De WLZ vergoedt langdurige zorg als u intensieve zorg nodig heeft door een handicap, chronische ziekte of ouderdom. Voor WLZ-zorg heeft u een indicatie van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) nodig. Deze intacte geeft aan welke zorg u nodige heeft en hoeveel.
U betaalt een eigen bijdrage die afhankelijk is van uw inkomsten, vermogen, gezinssituatie en de zorgindicatie. Het Centraal Administratie Kantoor ( CAK) berekent de hoogte van uw eigen bijdrage.Zorgverzekeringswet (ZvW)
Het basispakket van uw zorgverzekering vergoedt veel gebruikte zorg, geneesmiddelen en medische hulpmiddelen. Uw zorgverzekeraar vergoedt o.a. verpleging thuis en fysiotherapie.
Bepaalde zorg vergoedt uw zorgverzekeraar alleen als u daarvoor aanvullend verzekerd bent. In de voorwaarden van de aanvullende verzekering staat hoeveel u precies vergoed krijgt.Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO)
Via de WMO kunt u een vergoeding krijgen voor ondersteuning in en om het huis.
De gemeentes zorgen voor de uitvoering van de WMO. Uw gemeente bepaalt of u ondersteuning krijgt en welke vormen van ondersteuning u nodig heeft. -
Welke kosten brengt Zorgcentra Meerlanden in rekening?
Cliënten van Zorgcentra Meerlanden hebben ten aanzien van de zorg- en dienstverlening recht op bepaalde zaken conform de wettelijke regeling: Uw zorg in een AWBZ-instelling
Voor (aanvullende) diensten kan Zorgcentra Meerlanden wel kosten in rekening brengen. Meer informatie over de kosten van de aanvullende diensten kunt u vinden in de tarievenlijst. -
Wat is een Persoonsgebonden Budget (PGB)
Als door het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg vastgesteld dat u langer dan drie maanden zorg nodig heeft, dan kunt u beslissen deze zelf te regelen. U vraagt dan bij het Zorgkantoor in uw regio een PersoonsGebonden Budget aan. Daarmee kunt u op zoek gaan naar organisaties of personen waar u hulp wilt inkopen. Bij de vaststelling van de hoogte van het budget wordt rekening gehouden met het soort en de hoeveelheid zorg die u nodig heeft.
U betaalt net, als bij de AWBZ, een eigen bijdrage.Handige informatie over PGB treft u ook aan op de site van Per Saldo.