Ton van Poeteren

Centrale Cliënten- & Familieraad

Over Zorgcentra Meerlanden  →  Ton van Poeteren – Centrale Cliënten- & Familieraad

"Uiteindelijk gaat het allemaal om één belangrijke zaak en dat is de kwaliteit van de zorg voor onze bewoners"

Mijn naam is Ton van Poeteren. Ik ben getrouwd met Ildiko en woon sinds 1984 in Hoofddorp. Ik ben na mijn opleiding in 1970 gestart in de ICT. Vervolgens heb ik binnen de ICT diverse leidinggevende functies vervuld op verschillende plekken. Zo heb ik vanaf 1972 in Genève gewerkt, waar ik 9,5 jaar in dienst was bij CERN (Centrum voor nucleair onderzoek). Daarna verhuisden we naar Calgary in Canada, daar werd ik manager computer operations bij Gulf Canada Oil. Na een tijdje wilde mijn vrouw graag weer naar Nederland en hebben wij bij aankomst op Schiphol de eerste afslag naar Hoofddorp genomen. Eenmaal terug kreeg ik diverse leidinggevende functies in de ICT en later in de facilitaire dienstverlening. Daarnaast was ik gedurende zeven jaar bewindvoerder voor twee rechtbanken. Ik ben nu met pensioen, maar ik zit zeker niet thuis. Zo ben ik naast mijn werk voor de Centrale Cliënten- en Familieraad bijvoorbeeld lid van de Participatieraad van de gemeente Haarlemmermeer.

Ik ben onafhankelijke voorzitter van de Centrale Cliënten- en Familieraad. Dat betekent dat ik deze functie vervul zonder dat ik op een of andere manier persoonlijk betrokken ben bij een van de drie huizen. De voorzittersfunctie is de enige waarvoor dit geldt. De andere leden vertegenwoordigen de Cliënten- en Familieraad van de verschillende huizen, dus zij zijn wel bij de bewoners betrokken.

“Bij Zorgcentra Meerlanden heb ik drie verschillende directeuren meegemaakt”

Ik werd benaderd tijdens het sporten op de badmintonclub. Ik raakte in gesprek met de toenmalige voorzitter van de lokale Cliënten- en Familieraad, die mij vertelde dat de Centrale Cliënten- en Familieraad van Zorgcentra Meerlanden (net opgericht) iemand zocht met ervaring in bestuursfuncties. “We hebben een voorzitter nodig, heb jij interesse?” Ik heb ‘ja’ gezegd en ik heb er geen spijt van. Ik doe dit nu sinds 2007 en heb bij Zorgcentra Meerlanden drie verschillende directeuren meegemaakt. Dat was steeds anders, maar altijd boeiend. De ouderenzorg is voortdurend in beweging en in ontwikkeling. Uiteindelijk gaat het allemaal om één belangrijke zaak en dat is de kwaliteit van de zorg voor onze bewoners. Als ik kijk wat we tot nu toe allemaal hebben gedaan en wat er is bereikt, kan ik zeggen dat we onze taak om mede het beleid te bepalen en de kwaliteit van zorg aan de bewoners te borgen goed hebben kunnen uitvoeren.

Stel, je doet je leven over en bent in deze tijd 18 jaar. Welk beroep zou je dan kiezen?

Als ik terugkijk zeg ik: ik zou hetzelfde kiezen. Ik heb nooit spijt gehad van mijn loopbaan. Maar als je iets heel anders wil horen, dan zeg ik piloot. Als jongen van 17 heb ik een paar vlieglessen gehad. Het is een prachtig vak met enorme uitdagingen. Dat heeft mij erg aangesproken.