Marian van Roosmalen - Raad van Toezicht
"Ik ben terug in de ouderenzorg en heb mijn hart eraan verpand.'
Mijn naam is Marian van Roosmalen. Al meer dan 34 jaar woon ik samen met Michel. Sinds drie jaar wonen wij in Leiderdorp. Ik ben moeder van 3 volwassen kinderen. Oorspronkelijk uit Noord-Brabant, geboren in een katholiek nest, heb ik in Tilburg gestudeerd aan de Academie Mens Arbeid (richting arbeidsvoorziening/personeelsbeleid). Daarna heb ik in de avonduren naast mijn werk, Bedrijfskunde aan de Technische Universiteit in Eindhoven gestudeerd. Na deze studie heb ik een jaar in Zambia gewoond. Ik werkte daar in een klein ziekenhuisje, midden in de rimboe. Deze bijzondere ervaring heeft een speciale plaats in mijn hart en heeft mij mede gevormd tot wie ik nu ben en waar ik voor sta.
Na veel verschillende functies in verschillende sectoren, heb ik de laatste 10 jaar in de zorg gewerkt. Daarmee is voor mij de cirkel rond. Als 16-jarig meisje ben ik namelijk ooit begonnen als invalkracht bij een bejaardenhuis in Brabant.
Ik ben terug in de ouderenzorg en heb mijn hart eraan verpand.
De ouderenzorg is immers hét thema van de toekomst, maatschappelijk gezien. We krijgen er allemaal mee te maken. Hoe mooi is het om, samen met de mensen die werken in deze sector, na te denken over de ontwikkelingen en uitdagingen waar we voor staan.
Sinds mei 2019 ben ik Bestuurder van De Vijverhof, een organisatie voor ouderenzorg in Capelle aan den IJssel. Naast verpleeghuiszorg, bieden wij thuiszorg, VPT, dagbesteding en ontmoeting. Daarnaast hebben wij ongeveer 800 huurders, die samen met onze bewoners in het verpleeghuis en alle naasten en familie een gemeenschap vormen. Naast deze functie ben ik ook mediator, coach en heb ik een master Change Management gedaan.
Binnen de Raad van Toezicht heb ik het aandachtsgebied Personeel en Organisatieontwikkeling.
Dat betekent, onder andere, dat ik lid ben van de Commissie Kwaliteit, Personeel en Organisatie. Vanuit de Raad van Toezicht ben ik ook contactpersoon voor de Ondernemingsraad. Het is belangrijk dat de Raad van Toezicht het gehele pallet aan kennis en expertise meebrengt. Zo kunnen we met elkaar toezicht houden op het geheel.
Tevreden medewerkers betekent binnen zorgorganisaties bijna één op één ook tevreden cliënten.
Aandacht voor je medewerkers, hun professionaliteit en eigenaarschap, het werkplezier, een goede balans tussen werk en privé; het zijn allemaal factoren waar je als organisatie oog voor moet hebben en het goede gesprek met elkaar over moet voeren.
Om de enorme personeelstekorten aan te gaan, moeten we volgens mij op een andere manier naar zorg gaan kijken. Niet vanuit de huidige situatie, maar vanuit de toekomstige situatie. En daar de behoeften en wensen van de toekomstige zorgvragers bij betrekken.
We moeten af van het idee dat ouderen oud en hulpeloos zijn.
Door toekomstige ouderen meer te betrekken aan de voorkant, hoop ik dat we een andere beweging op gang krijgen. Ik verwacht, bijvoorbeeld, dat de nadruk meer komt te liggen op ondersteuning van levensgeluk dan op ondersteuning bij zorg. Hierdoor kun je andere medewerkers inzetten bij ouderenzorg, waardoor je wellicht ook geen tekort aan zorgpersoneel meer hebt.
Ik vind het heel bijzonder om een bijdrage te kunnen leveren aan zo’n mooie ouderzorgorganisatie als Zorgcentra Meerlanden vanuit de rol als Raad van Toezicht lid. Dit vraagt een andere manier van kijken naar een organisatie. Veel meer vanuit een helicopterview, maar niet minder betrokken. Het is daarom ook ontzettend belangrijk om gevoel bij de organisatie te krijgen. Ik heb ontzettend veel zin om te starten en deze organisatie te leren kennen!