fbpx

Kwaliteitsbeeld zorgcentra meerlanden

Bouwen aan plezier en vertrouwen

Over ons  →  Kwaliteitsbeeld 2024

Kwaliteitsbeeld 2024: bouwen aan plezier en vertrouwen

In het Generiek Kompas hebben organisaties samen afspraken gemaakt over inzicht in kwaliteit. Eén van die afspraken is dat zorgorganisaties elk jaar een kwaliteitsbeeld maken en op hun website publiceren.

In dit kwaliteitsbeeld kijken we terug op 2024 bij Zorgcentra Meerlanden. Dit jaar stond in het teken van ‘samen bouwen met plezier en vertrouwen aan een toekomstbestendige ouderenzorg’.

We laten zien welke resultaten we hebben behaald, hoe de zorg er nu voor staat en welke doelen we hebben voor de toekomst.

Maar we delen niet alleen cijfers. We vertellen ook de verhalen achter de cijfers. Dat doen we in een podcastserie. In zes afleveringen vertellen collega’s en vrijwilligers over hun werk in 2024.

Bouwsteen 1: wensen en behoeften kennen

De ouderenzorg verandert. Het aantal ouderen groeit en hun wensen en behoeften veranderen mee. Daarom willen we zorgvuldig kijken welk antwoord we kunnen geven op een zorg- of hulpvraag in onze regio. We passen ons aanbod aan en kijken goed naar wat nodig is in onze regio.
We willen goed zorgen voor onze medewerkers en hebben in 2024 verschillende initiatieven opgezet om werkdruk te verlagen en werkplezier te vergroten. Denk aan nieuwe manier van roosteren, meer vaste medewerkers en een aangepaste organisatie van ons zomer-welzijnsprogramma. We hielden ook een vitaliteitsweek, compleet met een relaxmobiel en ons eerste beachvolleybaltoernooi!

Ons medewerkerstevredenheidsonderzoek liet mooie resultaten zien: een hogere score dan in 2022 én boven de benchmark. Meer hierover hoor je in aflevering 1 van onze podcastserie >>.

Projecten in 2024

Vrijwilligers maken het verschil
Vrijwilligers zijn onmisbaar. Zij bieden een luisterend oor en ondersteunen bij activiteiten, zodat zorgmedewerkers meer tijd hebben voor hun zorgtaken. Hoe waardevol dit is vertelt Lydja in aflevering 3 van onze podcastserie >>.

Bouwsteen 2: het bouwen van netwerken

Om de ouderenzorg in Amstelland en Haarlemmermeer toegankelijk en van goede kwaliteit te houden, werken we samen met andere zorgorganisaties. Voor projecten die daarin helpen versnellen, ontvangen we zogenaamde transitiemiddelen van Zorgkantoor Zorg & Zekerheid.
Dankzij deze samenwerking kunnen we kennis delen, collega’s behouden en cliënten de best passende zorg bieden – thuis of in één van onze locaties. Er ontstaan meer mogelijkheden voor cliënten, bijvoorbeeld in de wijkzorg. We zijn al lang geen concurrenten (meer) van elkaar, maar meer regionale samenwerkingspartners. Samen maken we de ouderenzorg sterker!

Voorbeelden van samenwerking in 2024:

  • Maximaal Digitaal – verbetering van digitalisering in de zorg.
  • Gezamenlijke opleidingen – van elkaar leren en efficiënter opleiden door klassen te vullen met leerlingen van meerdere organisaties.
  • Project ‘Medewerkerreis’ – samenwerken met PCSOH, Zorggroep Aelsmeer en Brentano om nieuwe zorgmedewerkers beter te begeleiden en te behouden. Geeske vertelt hierover in aflevering 1 van de podcast >>.
  • Opleiding voor VPT (Wijkzorg Plus) – De mensen die gestart zijn in nieuwe functies die ontstaan door de nieuwe dienst VPT volgen hun opleiding bij Brentano die daar al ervaring mee heeft.
  • Familieparticipatie – we betrekken familie steeds meer bij zorg en welzijn.
    Meer hierover hoor je in aflevering 3 en aflevering 4 van onze podcast.
  • Lerend Netwerk 5-stappenmodel – samenwerking met Amstelring, Brentano, ZHGA, PCSOH en ZA om zelfredzaamheid van cliënten te vergroten en slimme hulpmiddelen in te zetten.

Bouwsteen 3: het werk (anders) organiseren

In 2024 zijn er veel voorbereidingen getroffen in de organisatie van ons werk, sommigen zullen we pas in 2025 echt gaan merken. Zo hebben we een nieuwe visie op leiderschap bepaald, daarna de organisatiestructuur aangepast, en zijn voorbereidingen getroffen voor renovaties en een nieuwe ICT-structuur. In aflevering 6 van onze podcast hoor je hoe dit bijdraagt aan meer werk- en woonplezier in 2025 >>.

We testten ook nieuwe technologieën om de kwaliteit van bestaan van onze cliënten en het werkgeluk van onze zorgprofessionals te helpen verbeteren. In oktober 2024 deden we een pilot met spraakgestuurd rapporteren, en steeds meer cliënten gebruiken een Medido medicijndispenser. In podcast aflevering 2 vertellen Cynthia en Annemein hier van alles over >>.

Anders werken bij De Meerwende
In De Meerwende hebben we zes deelprojecten gestart om werkplezier te vergroten, ziekteverzuim en ZZP-inzet te verminderen en het werk anders te organiseren (luister naar aflevering 1 om hier meer over te horen >>). Zo konden we eind van het jaar met meer vaste zorgmedewerkers bij onze bewoners zorg verlenen. Collega’s dachten mee en daardoor zijn er veel praktische, nieuwe initiatieven ontstaan, zoals andere manieren van roosteren en een zomerprogramma voor welzijn (aflevering 3).

Bouwsteen 4: Leren en ontwikkelen

Het blijven opleiden van mensen is heel belangrijk. Door de groeiende tekorten in de zorg hebben we meer handen nodig, maar vooral goed opgeleide collega’s. Opleiden is ons kapitaal: het helpt ons om bestaande collega’s te behouden, nieuwe medewerkers aan te trekken en vooral om goede zorgkwaliteit te waarborgen voor onze bewoners en cliënten. Continue kansen krijgen om te leren en ontwikkelen is bovendien leuk.

We leren altijd door na onze opleiding of na een carrièreswitch als zij-instromer. We leren van en met elkaar – tijdens intervisies, in de praktijk met praktijkopleiders en door feedback van cliënten. Dit helpt ons continu te blijven verbeteren.

In 2024 is ons opleidingsteam op volle sterkte. Op alle locaties werken praktijkopleiders, waarvan twee nu de opleiding tot hbo-praktijkopleider volgen en één deze al heeft afgerond.

Wat we in 2024 allemaal hebben gedaan op het gebied van leren en ontwikkelen? Dat hoor je in aflevering 5 van onze podcast >>!

Bouwsteen 5: Monitoren en verbeteren van de zorgkwaliteit

Kwaliteit was tot vorig jaar vooral iets wat op papier stond: het was te veel gebaseerd op protocollen in plaats van de praktijk. Sinds dit jaar kunnen we daar meer aandacht aan geven, dankzij de vakgroep kwaliteit. Deze bestaat uit de kwaliteitsverpleegkundigen van de locaties en de kwaliteitsadviseur. Ook de afdelingsverpleegkundigen moedigen we aan hun kennis en inzichten van de cliënten te delen en kwaliteit te verbeteren, aansluitend bij de zorgzwaarte.

De kwaliteitsverpleegkundigen spelen een belangrijke rol in het verbeteren van de zorgkwaliteit op de locaties. Ze werken samen met teams om te observeren, analyseren en verbeteracties aan te dragen, en ze werken ook nauw samen met de praktijkopleiders. Hierover vertelt Maartje in aflevering 5 van de podcast >>.

De resultaten van deze aanpak zien we terug in de tevredenheid van onze cliënten.

In 2025 starten we met Themamaanden, waarin we elke maand een thema centraal stellen, zoals medicatieveiligheid, infectiepreventie, palliatieve zorg en omgaan met gedrag bij dementie. De kwaliteitsverpleegkundige speelt een grote rol in de uitvoering van deze themamaanden, samen met de praktijkopleiders en leercoaches. We gaan ook in 2025 onze aandachtsvelders beter positioneren en hun rol verder verduidelijken.